Вимоги до кваліфікації психологів в темі горя та тяжкої втрати.

Кожна людина протягом життя стикається з різними видами втрат, на які реагує по-різному, і психологи мають розумітися на тому, як працювати з різними типами скорботних, як ефективно допомагати та супроводжувати тих, хто переживає важку втрату, як провести їх шляхом горя в найбільш адаптивний спосіб.

 

Так, наразі Міжнародною асоціацією по роботі з горем та тяжкою втратою було розроблено вимоги до кваліфікації психологів, які працюють у цій темі, що ґрунтуються на базі міжнародних стандартів та кваліфікаційних вимог:

 

Програмний розділ Рівень  «консультант»

(мінімальна кількість навчальних годин)

Рівень  «терапевт»

(мінімальна кількість навчальних годин)

Теоретична підготовка, що містить загальну теорію 210 250
Семінари, виїзні тренінги 140 260
Індивідуальна терапія 240 260
Спеціальна теорія (участь у конференціях: спікер – 20 годин, учасник – 10 годин) 50 250
Самостійна практика 200 600
Супервізія групова (участь) 80 140
Супервізія з викладенням власних випадків 10 40
Загалом за програмою 930 1800

 

 

Відповідаючи на потребу психологів у підвищенні рівня професійної кваліфікації, ми щороку ініціюємо цикл навчальних курсів для психологів, студентів психологічних спеціальностей та соціальних працівників, які стоять на сторожі психологічного здоров’я українців у важкому періоді горювання та переживання втрати.

 

Назва курсу Коментар
Терапія горя

Ґрунтовне навчання в темі психології горювання, що дає можливість глибоко зрозуміти особливості процесу переживання втрати та ефективно й кваліфіковано допомагати скорботним.

30 лекцій 

60 годин практичних занять

Терапія дитячого горя

Особливості дитячого сприйняття втрати та навчання ефективним методикам комунікації з дітьми на тему смерті та  підтримки їх у скорботі.

20 лекцій 

40 практичних занять

Перинатальна та неонатальна втрата

Вивчення різних підходів до психологічної підтримки у перинатальній та неонатальній втраті, діагностика стану скорботної жінки, ознайомлення з методиками ефективної допомоги у переживанні горя матері.

28 годин лекцій 

30 практичних занять

Психологічна підтримка сімей зниклих безвісти

Курс охоплює всі головні аспекти теми  невизначеної втрати та навчає тому, з чим стикаються родини зниклих безвісти під час війни, та як організувати ефективну підтримку та супровід таких родин.

15 годин
Суїцид близької людини

Дослідження цього типу раптової втрати, реакцій пацієнта на суїцид близької людини та огляд особливостей психологічної допомоги тим, хто втратив близьку людину в результаті самогубства. 

12 годин
Травматичне горе

Навчання, що об’єднує характерні підходи роботи з травмою та горем, для більш ефективної та дієвої допомоги скорботним, а також практичні рекомендації з лікування травматичної втрати.

12 годин
Оніричне малювання в психології травми

Курс знайомить з унікальною методикою оніричного малювання, демонструє її дієвість та розкриває особливості її застосування у терапії травми.

6 занять

12 годин

Як працювати з почуттям провини

Курс допоможе психологам-практикам більш глибоко розумітися на темі почуття провини при горюванні, навчитися реагувати на емоційне вираження провини на різних рівнях, розглянути різні схеми та підходи в терапії почуття провини в рамках переживання втрати.

практичний семінар 12 годин
Як працювати з темою самотності при переживанні втрати

Одноденний курс-практикум, що допоможе розібратися в різних типах самотності, причинах їхнього виникнення, дізнатися про дієві методики та техніки, що дозволяють запобігти патологічним проявам самотності.

практичний семінар 12 годин
Горе батьків

Цей курс дає відповіді на найважливіші питання в темі батьківської втрати: Як допомогти батькам у скорботі подивитися на свій стан та зазирнути в очі власному болю? Як підтримати їх на тривалому шляху переживання втрати дитини? 

12 годин
Онкопсихологія 12 годин
Травматичне горе підлітків 16 годин
Теорія горя Лекційний день, можливо 2й день практичне відпрацювання – розбір кейсів і підбір методик для роботи в різних парадигмах
Пошук нового сенсу практичний семінар 12 годин
Психологічна допомога в рамках теорії прив’язаності новий курс
Психология смерти (танатопсихология) новий курс
Культура смерті та траура, етнопсихологія новий курс
Конференції факультативно
Кінотерапія факультативно
Библиодрама факультативно