Результати Міжнародного форуму “Терапія горя. Війна та психологічне відновлення України”

19-20 жовтня 2023 року у м. Івано-Франківськ відбулося засідання Міжнародного форуму “Терапія горя. Війна та психологічне відновлення України”. Форум відбувся за ініціативи Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Цей захід став ефективною платформою взаємодії активістів та експертів, можливістю поділитися досвідом, розпочати нові партнерства, отримати нові знання та окреслити спільні наступні кроки для розвитку терапії горя та тяжкої втрати Україні.

Результати нашого Форуму виявилися набагато масштабніші, ніж ми очікували. З доповідями виступили 28 спікерів з дев’яти країн, серед яких: Ізраїль, Франція, Німеччина, США, Нідерланди, Велика Британія. У роботі Форуму взяли участь понад 150 учасників офлайн і така ж кількість онлайн. Серед учасників були практичні психологи, викладачі декількох університетів, військові капелани та військові психологи. Активну участь у заході брали представники Української спілки психотерапевтів, а також психологи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Було досягнуто ряд важливих цілей:

1. Організовано ефективну взаємодію експертів, провідних фахівців, практикуючих психологів, які працюють в темі горя та тяжкої втрати.
  2. Відбувся обмін досвідом, методиками і підходами між різними спеціалістами, що дозволить більш ефективно допомагати.
  3. Було об’єднано зусилля та визначено наступні кроки в напрямку розвитку, популяризації та визнання на державному рівні терапії горя.
  4. Учасники отримали нові знання та інструменти від експертів зі значним теоретичним та практичним досвідом.

В результаті Форуму було прийнято ряд важливих рішень про співпрацю з різними інституціями та партнерськими організаціями для поглиблення подальшої роботи у напрямку стандартизації методу “терапія горя”. Серед цих організацій: Європейська спілка психотерапевтів, Українська Спілка Психотерапевтів, ряд університетів –  Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Національний університет цивільного захисту України міста Харкова, Державний університет “Житомирська політехніка”. Було прийнято резолюцію про посилення взаємодії серед психологів з метою поглиблення практичного навчання в темі горя та втрати та поєднання зусиль на терені психологічної науки.

Форум “Терапія горя. Війна та психологічне відновлення України” – це одна з багатьох ланок з цілої низки заходів, які зрештою призведуть до стандартизації в темі горя і тяжкої втрати. Цей процес є надзвичайно важливим для всіх психологів України, адже це допоможе їм ефективніше працювати з людьми, які переживають втрату, краще знати, які методики та інструменти використовувати, та розумітися у процесах, які відбуваються з горюючими під час різних етапів переживання втрати.

Резолюція Міжнародного форуму “Терапія горя. Війна та психологічне відновлення України”

#мфтерапіягоря #ifgrieftherapy #терапіягоря