Проєкт «Від серця до серця»

У період затяжної відкритої військової агресії військ російської федерації потерпає кожен житель України. Багато родин зіткнулися із неочікуваними втратами і переживають складний період. Та є така категорія населення, яка одночасно із військовою агресією страждає від жорстокої хронічної хвороби.

Саме тому громадською організацією «Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» було впроваджено проєкт «Від серця до серця», який здійснювався в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізувався БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Метою цього проекту було надання допомоги та підтримки найбільш незахищеним особам – а саме тим, хто має важкі хронічні захворювання або досяг поважного віку і потребує використання підгузків та пелюшок. Здебільшого, це мало мобільні особи, які або важко пересуваються лише у межах своїх домівок, або взагалі не пересуваються і більшість часу перебувають у ліжку.

У якості територіальної громади, мешканці якої отримуватимуть допомогу, обрано Тересвянську громаду Закарпатської області, населення якої складає близько 17,5 тисяч осіб.

З метою виконання завдань, визначених проектом «Від серця до серця», який здійснюється в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», Громадською організацією  «Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» отримано пропозиції постачальників відповідної санітарно- гігієнічної продукції та обрано постачальника.

За наданими ціновими пропозиціями постачальником продукції стала оптова фірма – постачальник товарів медичного та санітарно-гігієнічного призначення у Закарпатській області. Постачальник не лише надав відповідну продукцію, але й узяв на себе видатки, пов’язані із логістикою, тобто доставкою товару на місце. А це означає, що закуповуючи якісні товари за меншою ціною, Громадська організація  «Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» змогла допомогти більшій кількості нужденних.

Дякуючи злагодженій та чіткій взаємодії з постачальником, санітарно-гігієнічні засоби прибули до місця майбутньої видачі. Так, закуплено підгузки для дорослих різних розмірів у кількості 445 упаковок у кожній з яких є 30 підгузків, пелюшки одноразові розміром 90 на 60 см у кількості 101 упаковка, у кожній з яких по 30 пелюшок. Додатково закуплені 112 тюбиків крему для догляду за шкірою з аргініном та 110 упаковок вологих серветок для догляду за шкірою, де у кожній упаковці по 68 серветок.

Завдяки здійсненню закупівлі засобів гігієни безпосередньо від оптового постачальника, нам вдалося суттєво зекономити на вартості одиниці продукції, що означає придбання більшої кількості товару. Так само ефективно було здійснено закупівлі інвалідних візочків – замість запланованих 3 візків нам вдалося придбати 4 візки за умови високої якості та з підбором персонально під кожного користувача.

Фактично кожна особа, яка потребувала використання гігієнічних медичних вологих серветок, підгузків для дорослих та одноразових пелюшок, отримала допомогу в обсязі двомісячної персональної потреби. Додатковою дуже суттєвою та необхідною допомогою було забезпечення спеціальним кремом з аргініном, використання якого сприяє швидкій регенерації. Для маломобільних осіб, тим більше тих, у кого є потреба у використанні підгузків, питання профілактики зопрілості та пролежнів є вкрай актуальними.

Загалом за період реалізації проекту допомогу отримала 81 особа, з яких 45 жінок та 36 чоловіків. Обраховуючи кількість тих, чиє життя полегшилося внаслідок отримання проектної допомоги, ми вважали, що у середньому біля одного хворого проживає ще два члени родини. Тобто надаючи допомогу одному, ми покращуємо життя принаймні для трьох. Проте, для Закарпатської області у цілому та для Тересвянської громади зокрема, характерна традиція багатодітних сімей, де в одному будинку проживає одразу до 3 (а інколи і більше)  поколінь родини. Тому справедливою буде оцінка, що тимчасове покращання якості життя набули понад 300 осіб.

Звісно, впровадження разового проекту щодо надання маломобільним та лежачим особам засобів гігієни та догляду, не може вирішити питання системно забезпечення такої категорії осіб. І видача лише 4 візочків не забезпечить можливість прогулянок та спілкування для усіх членів Тересвянської громади. Але внаслідок впровадження нашого проекту про наявність таких потреб стали говорити вголос, цю проблему побачили не лише ті, хто безпосередньо має маломобільного члена родини.

Великий шлях починається з першого кроку. Завдяки проекту «Від серця до серця», який здійснювався в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», Тересвянська територіальна громада відчула допомогу, зробила крок назустріч змінам. Сподіваємося, таких кроків буде ще багато.

Проект «Від серця до серця» здійснюється в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Діяльність в межах проекту є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions «Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

StandWithUkraine #ПрямуємоРазом #EU4CSOsEmergencyActions