Психологічні технології відновлення сенсу життя у особистості, яка переживає втрату близької людини

Горе – біологічно обумовлений процес і він є неминучим при втраті близької людини. Усі люди в той чи інший час стикаються з втратою і ця подія кидає виклик адаптації до змін у житті. Реакції на втрату розкривають еволюцію людини, як біологічної й соціальної істоти. Різноманітні за своїми характеристиками реакції здебільшого виникають внаслідок порушення зв’язків прихильності, взірці яких на біологічному рівні формуються в перинатальний період, а на поведінковому рівні в перші роки життя і є необхідними для виживання людської істоти. І це належать до психологічної втрати. 

 

Але треба враховувати, що втрата близької людини це не тільки психологічна втрата, це ще соціальна втрата – людина втрачає соціальну роль дружини, чоловіка, дочки тощо. Соціальна роль ґрунтується на ідентичності особистості, наскільки ця ідентичність була проявлена і наскільки вона була провідною впливає на інтенсивність переживання горя та втрати. Своєю чергою втрата ідентичності руйнує сформований світогляд і відбувається втрата цінностей та сенсів, що лежали в основі світогляду і це вже втрата духовна, яка характеризується екзистенціальною порожнечею.

 

Значуща втрата може стати причиною тяжкого горя та мати важливі наслідки для фізичного та психічного здоров’я особистості, що своєю чергою відбивається на повсякденному житті. Скорбота є унікальною. Смерть однієї людини переживається різними членами родини по-різному, так само як і

переживання однією людиною втрати різних членів родини буде мати індивідуальні й унікальні характеристики. Це залежить від ступеня прихильності, життєвого досвіду, особистих цінностей та найглибших переконань, а також від культурних традицій окремої родини та нації в цілому.] Виснажливі та сталі реакція горя призводять до тривалого розладу горя (ТРГ). Симптоми ТРГ включають проблеми з відчуття власної ідентичності та відчуття того, що життя пусте та не має значення.

 

Повну версію статті читайте за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1wQ8WvbdW-BmadeXtMESQWeFXddfl-bmI/view