Отримайте запис виступу Пола Болана!

перегляньте виступ
від спікера форуму 2023

Наші спікери

Міжнародний Форум «Терапія горя та відновлення людського капіталу України» – це обмін досвідом від провідних фахівців національного та міжнародного рівня.
Ми особливо пишаємось тим, що нам вдалося залучити до заходу експертів, які по-справжньому вболівають за відновлення ментального здоров’я нашої нації, подолання психологічних наслідків війни та розвиток терапії горя в Україні.

Лариса Рибик

Україна
Тема доповіді:

Презентація посібника по невизначеній втраті. Основні типи підтримки.

Голова Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою, Кандидат психологічних наук
Дослідник в темі психології горя. Засновник школи “Терапія горя”. Автор книг та інструментів самодопомоги для дітей та дорослих при переживанні втрати. Використовує на практиці техніки аналітичної психотерапії, арт-терапії, коучингу та персональні методики. Працює з методами інтегральної психології. Практикуючий психолог, автор програми психологічної підтримки при раптовій втраті близької людини. Автор понад 20 наукових праць на тему скорботи. Автор журналів самодопомоги, щоб подолати втрату близької людини. Автор методичних рекомендацій для психологічної служби. Автор і викладач курсів:  «Терапія горя»
«Психологічна підтримка перинатальних та неонатальних втрат»

Володимир Медведєв

Професор кафедри юридичної психології Національної академії внутрішніх справ, доктор психологічних наук, професор. Розробник юридично-психологічної концепції професійної деформації працівників органів внутрішніх справ, концепції професійно-психологічної підготовки працівників органів внутрішніх справ, основ психологічної теорії злочинної діяльності. В. С. Медведєв є членом ряду спеціалізованих вчених рад, у тому числі є постійним членом з моменту її заснування (1998 р.) першої спеціалізованої вченої ради з юридичної психології Національної академії внутрішніх справ, членом координаційної ради ВАК. Комісії України з психолого-педагогічних наук. Також є членом редколегії бюлетеня «Юридична психологія». Основні напрями наукових досліджень: психологія злочинності, історіографія вітчизняної юридичної психології, психологія суб’єктів правоохоронної діяльності.

Валері Розу

Бельгія
Тема доповіді:

Опір прощенню після масових звірств

 Директорка з досліджень у Бельгійському фонді наукових досліджень (FNRS)
Викладає міжнародні переговори, політику пам’яті та правосуддя перехідного періоду в UCLouvain (Бельгія). Вона має ліцензію з філософії та докторську ступінь. кандидат політичних наук. Вона є членом Бельгійської королівської академії. З 2021 року вона є стипендіатом права Макса Планка.
Приналежність: FNRS – Університет Лувена

Андреас Меркер

Швейцарія
Тема доповіді:

Індивідуальне та культурне горе: релевантні психологічні процеси, впливи та розлади для консультування

PhD, доктор медичних наук Цюріхський університет Кафедра психології
Здобув медичну та психологічну освіту в Галле/Заале та Берліні, Німеччина. Працював на академічних посадах у Берліні, Дрездені, Сан-Франциско та Трірі, а в 2005 році став завідувачем кафедри психопатології та клінічного втручання в Університеті Цюріха і співдиректором амбулаторних клінічних служб Інституту. Керував і був співдослідником численних національних і міжнародних досліджень у галузі вивчення травматичного стресу та клінічної геропсихології, опублікував понад 200 рецензованих статей, очолював робочу групу ВООЗ із перегляду міжнародної класифікації хвороб у 2011-2018 роках та з 2017 року очолює Історичну комісію Німецького психологічного товариства. Автор та редактор 14 наукових та терапевтичних книг. У 2017 році отримав Федеральний хрест за заслуги Німеччини та премію Вольтера де Лооса.

Такуя Йошіке

Японія
Тема доповіді:

Горе та емпатія

Доктор медичних наук, завідувач відділу розладів сну і неспання, Інститут психіатрії, Центр психіатрії та наркології.
Обіймає посаду керівника відділу досліджень розладів сну і неспання в Національному інституті психічного здоров’я, що розташований у Національному центрі неврології та психіатрії Токіо, Японія.
Проводить дослідження щоб краще зрозуміти психофізіологічні механізми, за допомогою яких людський мозок і тіло людини регулюють стрес. Його основні наукові інтереси полягають у трансляційні дослідження розладів настрою та тривоги з акцентом на фізіологію сну та циркадні ритми.

Тіна Гравен Оестергаард

Данія
Тема доповіді:

Підхід та досвід роботи DNCG з інтегрованою та систематичною волонтерською підтримкою
систематичною волонтерською підтримкою горя за принципом «рівний-рівному

Очолює міжнародний відділ Датського національного центру скорботи (DNCG) – незалежної організації з 25-річним досвідом. DNCG працює на всіх рівнях допомоги при важкій втраті через дослідження, практику та освіту, співпрацюючи з партнерами в Данії та за кордоном. Останнє десятиліття Тіна відіграє ключову роль у реалізації стратегії DNCG: “разом запобігти руйнуванню життя через горе”. Вона об’єднує різні сектори та дисципліни для розробки ініціатив, спрямованих на допомогу людям, які зазнали втрати. Тіна та DNCG організували першу Європейську конференцію про горе у 2022 році та є базою для Європейської мережі з питань втрати. Тіна також працює над проблемами втрати та самогубств у Гренландії. Маючи ступінь магістра з міжнародного розвитку, Тіна раніше працювала над проектами розвитку в країнах Глобального Півдня.

Ольга Меженська

Психотерапевтка, експерт в темі горя і втрати. Членкиня Української спілки психотерапевтів та Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою. Меженська: Волотер ГЛ ” Варто жити”, “Таблеточки”.
Досвід роботи з кризовими станами.

Рейчел Гібсон

Чорногорія
Тема доповіді:

Траур і психічні захворювання

Протягом останніх 20 років працювала в Національній службі охорони здоров’я (NHS) у різних психіатричних установах як консультант-психіатр і консультант-медичний психотерапевт. Вона є психоаналітиком і груповим аналітиком, а також головою Робочої групи з вивчення впливу самогубств і вбивств на психіатрів і віце-головою факультету психотерапії Королівського коледжу психіатрів.

Майкл Дафі

Великобританія
Тема доповіді:

Узгоджується

Консультант з когнітивної психотерапії та старший викладач/директор спеціалізованої магістерської програми з когнітивно-поведінкової терапії в Королівському університеті Белфаста. Він є науковим та клінічним консультантом Північноірландської регіональної травматологічної мережі та членом Британської ради з питань травми. Він є визнаним експертом з ПТСР, комплексного ПТСР та розладу тривалого горя. Він опублікував кілька досліджень про психологічні наслідки великомасштабних травматичних подій. У 2018-2021 роках він був головним дослідником дослідження ПТСР у дітей та підлітків, які зазнали жорстокого поводження або занедбаності, що фінансувалося ESRC та NSPCC. В даний час він також вивчає розлад тривалого горя і керує аспірантами, які досліджують фактори підтримки, пов’язані з травматичними і складними проявами горя.

Микола Вовченко

Україна
Тема доповіді:

Метод «Човник» при роботі з закритим клієнтом

Магістр психології Бізнес – тренер Master – Trainer of NLP PTSD- Trainer DST-Trainer Автор книги «Мистецтво досягнення цілей»

Ольга Правдива

Україна
Тема доповіді:

Невидимі діти. Особливості роботи з перинатальними втратами

Психологиня, тілесно-орієнтована та гештальт-терапевтка, тренерка навчальних програм для психологів, соціальних та медичних працівників, експертка з соціальних програм та послуг. Авторка курсу “Бути батьками ангела” – допомога батькам з досвідом перинатальної втрати.

Овсяннікова Яніна

Україна
Тема доповіді:

Майстер-клас «Відновлення психоемоційного стану професійних контингентів сектору безпеки та оборони України після виконання завдань за призначенням в умовах загрози життю»

Rандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, начальник навчально-наукової лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру.

Похілько Діана

Україна
Тема доповіді:

Майстер-клас «Відновлення психоемоційного стану професійних контингентів сектору безпеки та оборони України після виконання завдань за призначенням в умовах загрози життю»

Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, начальник навчально-наукової лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру.

Наталія Шилова

Україна
Тема доповіді:

узгоджується

Травматерапевтка, кризова психологиня та психологиня в темі горя і важкої втрати, ведуча груп самодопомоги та емоційної стабілізації; груп підтримки для людей, що переживають важку втрату; тренерка курсу Терапія горя. Членкиня Національної Психологічної Асоціації, Міжнародної  Асоціації психологів і психотерапевтів в темі горя та втрати та Асоціації EMDR в Україні – фахового об’єднання зі спеціальної травматерапії
Основне поле професійних інтересів – терапія психічної травми, EMDR терапія та терапія горя та важкої втрати

Діте Шапіро

Данія
Тема доповіді:

Систематичні та науково обґрунтовані послуги DNCG з терапії горя для дітей та молодих людей зі складними реакціями на горе у різних вікових групах

Клінічний психолог у Датському національному центрі скорботи (DNCG). Протягом десятиліття вона вивчала життя біженців та систему їх прийому в Данії, включаючи центри притулку, програми інтеграції та освіту для дітей-біженців. Зараз вона бере участь у проекті Копенгагенського університету, досліджуючи взаємодію біженців, волонтерів та муніципалітетів в контексті самозабезпечення та еміграції. Її робота висвітлює психологічні наслідки тимчасових та небезпечних умов життя біженців, поєднуючи антропологічні та психологічні підходи. Вона також вивчала вплив розлуки на сімейне життя біженців та особливості виховання дітей після переселення. Вона спеціалізується на якісних методах дослідження, включаючи практичні та спільні етнографічні підходи. Має глибокі знання з психотравматології та травма-інформованої практики. Має великий досвід викладання та проведення курсів, зокрема з питань дослідження дітей-біженців.

Сара Геландер

Асоційований музичний психотерапевт. Інтегративний музичний психотерапевт і гуманітарний працівник з багаторічним досвідом клінічної та дослідницької роботи в мультикультурному середовищі, зокрема в лікарнях, в невідкладних ситуаціях та серед переміщених спільнот. Вона є сертифікованим музичним терапевтом для неонатальної інтенсивної терапії та має додаткову підготовку з лікування травм та травматичної психотерапії на основі підходу, орієнтованого на травму, у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки на базі спільноти (CB MHPSS).

Йос де Кейсер

Нідерланди
Тема доповіді:

Посттравматичний гнів: результати досліджень і клінічне застосування в терапії горя

Є почесним професором психології в Гронінгенському університеті. Він проводив дослідження як головний дослідник, присвячене психічному здоров’ю родичів жертв катастрофи MH17 З 2009 року він є головним тренером клінічної психології та головним тренером психотерапевтів в Інституті навчання PPO, а також доцентом університету GMW/RuG. Розширення фокусу з жертв травми на людей, які зазнали травматичної втрати близької людини, наприклад, через війну, може поглибити наші знання про фактори, які піддаються змінам при лікуванні тривалого розладу горя (ТРГ) та посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Оивин Реехорст Калсос

Норвегія
Тема доповіді:

Зцілюємо разом: Створення соціальної підтримки для людей, які втратили близьких, пов’язаних із вживанням наркотиків

PhD, клінічний соціальний працівник та сімейний терапевт, керівник відділу психічного здоров’я, вживання психоактивних речовин і взаємовідносин в Університеті прикладних наук Західної Норвегії. Його клінічна робота здебільшого була зосереджена на вживанні психоактивних речовин і залежності, де він стурбований визнанням потреб і ресурсів у постраждалих сім’ях. Тому він розвиває терапевтичні практики, орієнтовані на сім’ю та соціальні мережі, пише та читає лекції на ці теми. Його доктор філософії досліджував взаємодію в сім’ї, соціальне здоров’я та потреби в допомозі людей, які постраждали від смерті, пов’язаної з наркотиками.

Геерт Е. Смід

Нідерланди
Тема доповіді:

Неоднозначна втрата у родичів зниклих безвісти – діагностичні та лікувальні міркування

Професор, лікар, доктор наук, професор психотравми, втрати та горя, Університет гуманістичних наук, Нідерланди, та психіатр, Національний центр психотравми ARQ. Професор, що спеціалізується на психотравмах, втратах і горі після катастроф та насильства в Університеті гуманістичних досліджень в Утрехті, Нідерланди. Він також є психіатром і заступником директора з питань підготовки резидентів у Національному центрі психотравм ARQ/ARQ Centrum’45 у Дімені, Нідерланди. Дослідження доктора Сміда зосереджені на поширеності, діагностиці та лікуванні ПТСР, травматичного горя та сенсибілізації до стресу. Він зробив значний внесок у цю галузь через публікації та лекції на ці теми. Його робота часто досліджує перетин травми та горя, надаючи цінні уявлення про те, як люди обробляють травматичні події та втрати і справляються з ними. Окрім академічної та клінічної роботи, доктор Смід бере участь у розробці та впровадженні терапевтичних підходів, таких як коротка еклектична психотерапія для ПТСР, і провів дослідження різних втручань та їх ефективності у лікуванні травматичного горя та пов’язаних з ним розладів.

Алесандра Пітман

Великобританія
Тема доповіді:

Вплив суїцидальної втрати

Доцент кафедри загальної психіатрії дорослих у відділенні психіатрії Університетського коледжу Лондона. Вона також працює почесним консультантом-психіатром у Camden & Islington NHS Foundation Trust, Лондон. Її клінічні та дослідницькі інтереси стосуються догляду за людьми з суїцидальними намірами. Вона використовує низку методів дослідження, щоб зрозуміти фактори ризику самоушкодження та спроб самогубства, як у клінічному, так і в громадському контексті.

Інес Тестоні

Італія
Тема доповіді:

Освіта про смерть з дітьми

Факультет психології та педагогіки – Університет Падуї – Італія. Директор Магістерської програми “Дослідження про смерть та закінчення життя”. Професорка соціальної психології та паліативної психології та керує магістерською програмою з вивчення Смерті та Закінчення Життя в Університеті Падуї. Вона зацікавлена у питаннях горя, смерті та освіти про смерть, є авторкою 20 книг та 250 статей. Вона була членом білатерального комітету МІУР – Міністерства Охорони Здоров’я Італії щодо включення паліативної допомоги до програм навчання. Керує європейським проектом «Освіта про Смерть для Паліативної Психології». Інес Тестоні визнана однією з 100 найважливіших учених Італії за своїми дослідженнями у галузі смерті та процесу вмирання. Інес є Керівницею та Директоркою різних європейських проектів, членкою багатьох національних та міжнародних асоціацій для вивчення взаємозв’язків між психологією, релігією, танатологією, паліативною допомогою та суїцидом. Вона є авторкою понад п’ятдесяти статей на національному та міжнародному рівнях, а також численних виступів на конгресах.

Саймон Рубін

Ізраїль
Тема доповіді:

Тема узгоджується

Ph.D. Професор-емерит Клінічної Психології Університету Хайфи, Школа Психологічних Наук. Досвідчений психотерапевт, наставник у терапії та консультант, доктор Рубін підтримує активну практику психотерапії. Його публікації на тему втрати та скорботи охоплюють період понад 30 років. Глибоко людські теми кохання та втрати мають потенціал об’єднати людей з різних культурних середовищ. З метою підвищення розуміння цих понять професор Рубін заснував Міжнародний центр вивчення втрати, скорботи та людської стійкості в Університеті Хайфи. Професор Рубін також є головою Програми клінічної психології університету Хайфи.

Анатолій Сичевський

Керівник Психологічної служби ДСНС України, член правління Всеукраїнської Асоціації фізичної медицини, реабілітації і курортології. Начальник Відділу психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, кандидат психологічних наук, полковник служби цивільного захисту.

Леся Брацюнь

Україна
Тема доповіді:

Узгоджується

Є керівницею медичних програм Всеукраїнського благодійного фонду “Соборність” та активно працює у сфері паліативної допомоги в Україні. Вона підкреслює важливість державної підтримки у цій сфері та вважає, що паліативна допомога повинна включати не лише медичні, а й психологічні та духовні аспекти для всіх членів сім’ї пацієнта. Леся активно підвищує обізнаність щодо потреб дітей з невиліковними захворюваннями та займається підготовкою кваліфікованого медичного персоналу. Вона також виступає за впровадження медичного капеланства та системних змін на державному рівні для забезпечення доступу до необхідних ліків і підтримки для таких дітей та їхніх сімей.

Віра Заливадна

Україна
Тема доповіді:

Робота з батьками військових, що загинули

Психологиня і психотерапевт, спеціалістка з терапії горя. Вона є тренером курсу “Терапія горя” та веде групи підтримки для людей, які переживають втрату. Віра активно бере участь у наукових форумах та конференціях, де ділиться своїм досвідом і знаннями щодо психологічної підтримки під час втрат, особливо у військовий час. Зокрема, вона була спікером на Міжнародному форумі “Терапія горя”, де розглядала питання батьківської втрати під час війни та особливості роботи з горем через телефонні консультування та інтернет-інтервенції. Віра також працює з жінками, які втратили своїх чоловіків на війні, допомагаючи їм пережити горе та знайти підтримку в спільноті.

Юлія Макаренко

Україна
Тема доповіді:

Практика “Глибинний дотик” у відновленні жінок які переживають втрату та невизначену втрату

Психологіня, остеопат, працює в темі горя та втрати. Магістерка психології, проповедуэ остеопатію з 2010 року. Працює в темі горя і втрати в Міжнародні асоціації Лариси Рибик. Ведуча груп “Життя після втрати”. Соведуча тренінгів “Супровід родин зниклих безвісті”. Психолог проекту “Незламна мама” у ГО Фонд Маша з 2023.

Тетяна Литвиненко

Україна
Тема доповіді:

Подолання почуття провини

Вона є практикуючою психологинею, спеціалізується на темі втрати та горя, а також травмофокусованим терапевтом і ведучою терапевтичних груп. Член української асоціації психологічної підтримки, міжнародної асоціації психотерапевтів з теми горя та важкої втрати, а також член УСП. Її робота охоплює широкий спектр тем, таких як переживання втрати близької людини і горювання, депресія, тривожні стани, страхи, фобії, панічні атаки, кризові стани, ПТСР, гострий стрес, психосоматичні розлади, невпевненість у собі, низька самооцінка, а також питання сенсу життя та страху життя і смерті. У своїй практиці вона використовує методи з різних напрямків, включаючи ДПДГ, арт-терапію, метафоричні карти, тілесну терапію та інші підходи.

Олена Шитко

Україна
Тема доповіді:

Оніричне малювання

Працює з важливими життєвими викликами, допомагаючи людям будувати мости над кризами і знаходити внутрішню стійкість у складних ситуаціях. Її діяльність охоплює як індивідуальне консультування, так і підтримку в групах для тих, хто пережив агресію з боку Російської Федерації. Олена створює простір для реабілітації і зміцнення, фокусуючись на стабілізації кризових станів, коли людина втратила баланс і важко справляється з емоціями. Її професійна діяльність включає підтримку у відновленні після агресії, надання короткострокової терапії для осіб, які борються з аддикціями, а також роботу над сімейними проблемами, конфліктами та розлученнями. Олена також спеціалізується на особистісному розвитку, допомагаючи з плануванням і досягненням цілей через трансформаційні ігри та роботу з метафоричними картами. Її експертиза спрямована на допомогу в будь-яких обставинах, відкриваючи нові горизонти і дозволяючи повноцінно переживати життя.

Денис Дьяченко

Тема доповіді:

Релігія в процесі горювання

Священослужитель Православної церкви України, офіцер служби військового капеланства в Національній академії державної прикордоної служби україни

Оксана Чайка

Україна
Тема доповіді:

Особливості консультування та психологічного супроводу військових, ветеранів та ветеранок цивільними психологами.

Клінічна психологиня, патопсихологиня. Практикує в методі системної сімейної психотерапії, позитивної психотерапії, EMDR методі. Завідувачка відділенням медико-психологічної реабілітації КНП “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”, досвід роботи, 22 роки.

Людмила Світлична

Україна
Тема доповіді:

5 ефективних методик при проведенні терапевтичних груп по втраті

Практикуюча психологиня з досвідом роботи в темі горя та втрати, сімейна консультантка, арт-терапевтка, тренерка і ведуча терапевтичних груп. Крім приватної практики, вона має досвід роботи в міжнародних організаціях, благодійних фондах та громадських організаціях. Людмила відзначається відкритістю та доброзичливістю, дотримується етичного кодексу психолога, правил конфіденційності та безоцінності. Її досвід включає понад 700 годин індивідуальної та групової терапії. Людмила є членом Міжнародної асоціації психологів з роботи з горем і втратами та Асоціації дитячих, сімейних та перинатальних психологів України. Вона пройшла навчання на курсах Лариси Рибик з теми “Терапія горя” тривалістю 180 годин. Її практична діяльність охоплює такі запити: дитячо-батьківські відносини, терапія горя та втрати, психосоматика, проблеми під час вагітності, робота з дітьми та підлітками (тільки очно), вигоряння на роботі, складнощі у взаєминах, вікові кризи, низька самооцінка і страхи.

Олена Рибалко

Україна
Тема доповіді:

5 ефективних методик при проведенні терапевтичних груп по втраті

Є кваліфікованою психологинею з двома вищими освіти – психологічною та біологічною. Вона працює психологом, арт-терапевтом і веде терапевтичні групи. Олена є членом міжнародної асоціації психотерапевтів, спеціалізується на темі горя та важкої втрати. Її практичний досвід охоплює широке коло тем, таких як психологічна підтримка після втрати близької людини, посттравматичний стрес, депресії, тривожні стани, страхи, фобії, панічні атаки, ПТСР, невпевненість у собі, низька самооцінка, нереалізованість та незадовільна якість життя. Олена також працює з труднощами в спілкуванні, особистісними кризами, екзистенційними проблемами, психосоматичними розладами та міжособистісними відносинами. Вона спеціалізується на роботі з кризовими станами, панічними атаками та травматичним досвідом, надаючи психотерапію та поведінкову корекцію. Маючи диплом психолога загального профілю міжнародного зразка, Олена активно займається науковими дослідженнями та обміном досвідом.

Кристина Петриченко

Україна
Тема доповіді:

Майстер-клас

Адаптація ветеранів війни та людей з обмеженими можливостями до життя

Є спеціалісткою у сфері горя та втрат. Її робота охоплює широкий спектр запитів, включаючи проблеми у стосунках, розлучення, взаємини між батьками і дітьми, невпевненість у собі, знецінення, занижену самооцінку, проблеми з вибором і прийняттям рішень, депресію, тривожність, страхи, нав’язливі думки та стани, апатію, панічні атаки, роботу з негативними емоціями, сімейні консультації та психосоматичні захворювання. Кристина пройшла численні навчання, зокрема сертифікацію на міжнародному фестивалі з психології та тілесних практик, курси з психосоматики і консультування, арт-терапії, патопсихологічної діагностики, психотерапії особистісних розладів, роботи з травмою і горем, а також когнітивно-поведінкової моделі в психологічному консультуванні дорослих. Вона також є тренеркою і ведучою курсу терапії горя від Лариси Рибик і є членом Асоціації психологів Полтавщини.

Вікторія Кілеєва

Україна
Тема доповіді:

Майстер-клас

Втома спеціаліста. Як вивозити те, що неможливо вивезти

Психолог, травмотерапевт, спеціаліст в темі горя і важкої втрати. Тренер навчальних програм, автор трансформаційних програм. Трілесний, танце -руховий, раціонально -інтуітивний терапет.

Людмила-Оксана Андріїшин

Обласний позаштатний спеціаліст з паліативної допомоги Івано-Франківської області, завідувачка мобільною службою паліативної допомоги, директор тренінгового центру
паліативної допомоги. Представниця благодійного фонду “Мати Тереза”. Цей фонд займається наданням допомоги та підтримки людям, які потрапили в складні життєві ситуації, включаючи бездомних, сиріт, людей з обмеженими можливостями та тих, хто страждає від соціальних чи економічних труднощів. Фонд працює у напрямку поліпшення якості життя людей, допомагаючи їм у медичних, освітніх та соціальних аспектах.